Tvätt och vård av tvåändsstickat


När ett plagg är färdigstickat behöver det tvättas en första gång även om garnet varit tvättat innan. Man smutsar faktiskt ner plagget ganska mycket under stickningens gång. Dessutom behöver plagget blötas när det är färdigstickat för att fibrerna i garnet skall få lägga sig tillrätta.

Tvätt
När man tvättar ett plagg av ull skall tre faktorer beaktas för att undvika krympning eller filtning. Närvaron av värmen i vattnet, rörelse och valkmedel (=tvättmedel) påverkar fiberns vilja att "fästa ihop". Är alla tre faktorerna närvarande samtidigt är risken för filtning stor. Om bara två av faktorerna är närvarande så är risken avsevärt mindre. Om bara en faktor är närvarande så är risken att något skall hända nästan obefintlig. Tiden har också viss betydelse. Utsätter man en yllevara för rörelse i kallt vatten under mycket lång tid så valkas den till slut.

Jag gör alltså på följande sätt när jag tvättar ylleplagg för hand:
I rikligt med handvarmt vatten tillsatt med ett ylletvättmedel eller ett ofärgat disk- eller hårtvättmedel trycker jag ner plagget och kramar det mycket försiktigt. I det här skedet finns alla tre faktorerna för filtning närvarande. Varmt vatten och tvättmedel är nödvändiga, så rörelsen får vara mycket försiktig. Låt plagget bara ligga i vattnet 5 minuter. I första sköljvattnet sänks temperaturen lite och samtidigt finns inte så mycket tvättmedel kvar. Inverkan av två av faktorerna har minskats så nu kan plagget tåla att fläckar och extra hårt smutsade partier bearbetas. Man kan få lov att ha på lite extra tvättmedel på hårt smutsade fläckar och bearbeta försiktigt.
Skölj två gånger till i handfatet och sänk temperaturen lite i varje sköljvatten. Efter det är två av faktorerna nästan helt borta. Temperaturen är låg. Det finns nästan inget valkmedel kvar. Enbart rörelse skadar inte plagget så en sista sköljning gör jag i tvättmaskinen med kallt vatten. Sist centrifugerar jag plagget för att få bort så mycket vatten som möjligt. Har man en centrifug som går på mycket högt varv skall man nog stänga av innan den gått helt klart. Ull kan hålla kvar så stora mängder vatten att ett stort tvåändsstickat plagg blir nästan omöjligt att hantera om det inte centrifugeras lite. Det går bra att göra utan att skada plagget eftersom de två första faktorerna (värmen i vattnet och valkmedlet) är helt borta. Det gamla rådet att vrida ur ylleplagg i handdukar stammar från den tid då vi inte hade tillgång till centrifug och var tvungna att få bort vattnet på något sätt.

Moderna tvättmaskiner har ylleprogram som är ganska tillförlitliga. När de första maskinerna med ylleprogram kom så lämpade de sig endast för superwash-behandlade varor eftersom de arbetade lite för hårdhänt under tvätt-fasen. Testa din maskin innan du lägger in ett ylleplagg av värde. Maskinen skall arbeta med mycket små rörelser under tvätt, bara vagga försiktigt och snurra runt något enstaka varv ibland. Eftersom alla tre riskfaktorerna är närvarande under tvätt-fasen måste rörelsen vara minimal. Första sköljning bör också vara försiktig. Efter det är två av riskfaktorerna borta så maskinen får köra med normal sköljning och centrifugering.

Efter tvätten lägger jag ut plagget på en frottéhandduk på golvet eller ett bord och sträcker ut det till rätt form. Sedan slår jag med knytnävarna och stryker med handflatorna över hela plagget tills det är slätt och fint. Man behöver bara bearbeta ena sidan för sidan som ligger mot underlaget blir också slät. Kontrollera bara att det inte bli några veck på undersidan. Kanter får man dra lite i och slå lite extra på för att få bort eventuell hoprullning. Långa kanter kan man få lägga en lätt tyngd på eller nåla ihop under torkningen. Kjolar hänger jag på tork när de är färdigt slagna och strukna. De får lätt lustiga ”vingar” om de ligger plant på tork. När plagget är torrt efter ett par dagar är det färdigt att ta på.


Vård
Sedan gäller det att vårda ett värdefullt plagg väl. Ylleplagg behöver ju inte tvättas lika ofta som våra plagg av konstfiber. Det räcker att tvätta en ylletröja några gånger per säsong. Vädra däremot plaggen ofta. Skaka, borsta och tag bort fläckar. Bästa effekten av vädring får man i fuktigt väder. Ullen behåller alla sina goda egenskaper även om plagget blivit lite smutsigt. Ingen konstgjort framställd fiber klarar det ännu även om de kan vara bra så länge man har möjlighet att tvätta dem efter varje användning.
GLÖM INTE att de flesta hantverksgarner inte är malbehandlade. Både garnerna och ylleplaggen måste vädras då och då för att inte bli malmat. Har man råkat ut för ett angrepp av ohyra så är en bastu bra att ha tillgång till. Lägg in plaggen i en riktigt varm men torr bastu så dör både ägg, larver och mal. Man kan också använda frysen men då får man upprepa behandlingen flera gånger.

Valka, Stampa, Tova, Filta, Krympa.
Svenska språket har många ord för att beskriva hur ull och ylle kan bearbetas.
Förr eftersträvade man att utnyttja ullfiberns alla positiva egenskaper maximalt. Därför valkades eller stampades ofta en färdig yllevara. Ullen är inte bara varm, den har också en enastående god fuktupptagnings- och fuktvandringsförmåga samtidigt som den stöter ifrån sig väta. Våt ull värmer till skillnad från alla andra fibrer som kyler när de blir blöta. Enda dåliga egenskapen som ull har är att den inte står emot nötning särskilt bra. När det färdigstickade plagget valkas får man mer fiber per ytenhet, alltså mer material att nöta på. Dessutom skyddar ett tätare plagg bättre mot vind.
Att valka betyder också att krympa ett plagg. Det gäller att ta med i beräkningen innan man tillverkar plagget hur mycket man vill valka det. Maximalt går det att valka ihop ett plagg upp till 50 % beroende på hur garnet är spunnet och vilken ulltyp det är spunnet av.

När man skall valka ett plagg så gör man precis så som man inte får göra när man tvättar det. Man bearbetar plagget hårt och mycket i varmt vatten tillsatt med något valkmedel. Som valkmedel kan man använda såpa, ofärgat disk- eller hårtvättmedel. Arbeta i längdriktningen om du vill krympa mest på längden eller på tvären om du vill krympa mest där.

Visar det sig när plagget är torkat att du valkat för lite så är det bara att blöta upp det igen och fortsätta. Har du valkat för mycket kan jag bara beklaga!